Вече ви съобщихме, че проблем със сигурността на Zoom позволява на хакери да откраднат Windows пароли. Това накара доста хора да се насочат към алтернативни приложения за видеоконференция. Ситуацията дори накара разработчиците на Zoom да признаят, че някои обаждания са били направени в Китай по погрешка.

Всички тези процеси се развиват в момент, когато приложението регистрира впечатляващ трафик и се утвърди за кратко време като сериозен конкурент на Skype, Microsoft Teams, Houseparty и др.  Проблемите със сигурността, обаче могат да променят нагласата на потребителите.

Най-сериозни критики Zoom получава сред американските граждани, които възприемат възможността да бъдат подслушвани от представител на китайското правителство като недопустимо. Създателите на приложението за видеоконференция потвърдиха, че вече са увеличили хардуерния капацитет и са паузирали бъдещи ъпдейти, за да отстранят настоящите проблеми в сървърите си.

От Reuters сега ни информират, че Google официално са издали забрана служителите им да използват Zoom и причината са съображения за сигурност свързани с начина, по който работи Zооm и обработва личните ни данни.

 

 

Официалният говорител на Google допълни, че приложението за видеоконференция не покрива високите им изисквания за сигурност. Това е причината всеки служител на компанията да бъде принуден да деинсталира софтуера от своя лаптоп или компютъра.

Препоръката е на отдела по киберсигурност, като временно ще са достъпни мобилните приложения на Zoom, както и уеб версията на платформата. Все пак предупрежденията вероятно ще откажат повечето служители от тази възможност.

Google не са единствената компания, която налага деинсталирането на приложението, като това вече направиха SpaceX и NASA.

Увеличават се сериозно и критиките срещу Zoom на европейския континент, където Министерството на външните работи на Германия вече издаде подобна забрана. Официален говорител сподели пред медиите, че приложението крие твърде много рискове за сигурността.

Разработчиците от Zoom Video Communications определено трябва да се постараят да отстранят подобни проблеми, ако искат популярността на приложението да продължи. В заключение ще отбележим, че през декември Zoom се използваше от около 10 млн. души, а през март тази цифра вече надхвърли 200 млн. Едва ли цифтите за април ще са толкова виоуки.

 

Още от Digital: Полезни съвети за безплатните приложения за видео чат – Zoom, Skype, FaceTime