Google Chrome е най-популярния браузър, който от дълго време доминира този пазарен сегмент. От началото на годината досега видяхме премиерата на една голяма версия, а именно Chrome 88. Този ъпдейт е наличен от средата на януари, като вече е стартирала работата върху Chrome 89, който ще е достъпен за потребителите до няколко седмици.

Компанията иска да промени стратегията си като ускори процеса на актуализации на Google Chrome. Настоящият график предвижда разпространението на ъпдейти приблизително на всеки шест месеца, независимо дали става въпрос за пачове за сигурност, стабилност или скорост. От Google обмислят да съкратят този период с още две седмици.

По този начин ще се фокусират върху ъпдейтване на уеб браузъра през четири седмици. Данните бяха потвърдени в официалния блог на Google. Ползата за потребителите е, че още по-бързо ще получават допълнителни функционалности и респективно ъпдейти за сигурност.

Един от най-големите конкуренти на Chrome също вече възприе цикъл на актуализации за период от четири седмици и това е Mozilla Firefox.

 

 

Добре е да знаете, че промените нямат да бъдат въведени веднага. Плановете на Google предвиждат ускорения график на ъпдейти да стартира през есента на 2021г. Първата версия, която ще стане част от новата стратегия е Google Chrome 94. който по план трябва да дебютира на 21 септември. След това всяка нова версия ще е налична през четири седмици.

Предходната версия Chrome 93, която ще видим в средата на август ще сложи край на сегашния период от шест седмици за актуализиране на браузъра. Администраторите и представителите на бизнеса, които се нуждаят от повече време да оптимизират своята инфраструктура за актуализациите ще имат достъп до нова Extended Stable опция.

Ъпдейтите за сигурност ще се разпространяват на всеки две седмици, но няма да предлагат нови функционалности. Всяка задължителнa актуализация в Extended Stable програмата ще е налична през осем седмици. Google обещават допълнително опции за стабилност на браузъра за Chrome OS през годината.

 

Още от Digital: Как да използваме новите QR кодове в Google Chrome