Google вече ни предлагат различни начин да се логваме сигурно в акаунтите си, като двуфакторна автентикация, функцията Google Prompt, както и Titan Security Key устройствата. Въпреки това компанията смята, че има още какво да ни предложи в тази сфера и вече експериментират с още по-сигурен метод за да влизане в Gmail. Този метод на практика превръща смартфоните с Android във физически ключове за сигурност. Функцията още е в бета фаза на разработка, но вече е достъпна за потребителите.

 

Благодарение на нея компанията ще е сигурна, че единствено правилните хора имат достъп до потребителските акаунти. Новият метод се възползва от Bluetooth и GPS технологиите, с които изчислява локацията на мобилните устройства. Така смартфоните се превръщат във физически ключове за достъп до профилите, което премахва нуждата от допълнителeн хардуер за тази цел. Google твърдят, че е необходимо да сте ъпдейнтали поне към Android 7.0 Nougat, за да можете да тествате функцията. 

 

 

Ето как да активирате новата функция, според mspoweruser: 

 

1. Логнете се в своя Gmail акаунт от смартфона с Android. 

2. Oтворете Google Chrome от компютър с macOS, Chrome OS или Windows.

3. Заредете менюто с настройки на двуфакторната автентикация, което можете да направите от този линк. 

4. Изберете в менюто опцията "Add Security Key". 

 

 

5. Последната стъпка е да изберете смартфона от списъка с налични устройства. 

 

 

Имайте предвид, че за разлика от Google Prompt тази функция използва Bluetooth, а не интернет връзка. Компанията още тества концепцията и е възможно да възникнат неочаквани бъгове. При всички положения, обаче превръщането на смартфоните в ключ за сигурност ще се хареса на доста хора. 

 

Още от Digital: Пет полезни приложения за сигурност в Android