Сигурността продължава да е определян като един от двата най-големи проблема на Android, а другия са бавните ъпдейти към новите версии на платформата. Google са наясно със ситуацията и работят усилено, за да предложат най-доброто на своите потребители. Сега компанията официално потвърди, че над 80% от мобилните приложения за смартфоните с Android са криптирани. Това е сериозно постижениe, тъй като в началото на миналата година тази цифра бе 0%.

 

В случая става въпрос за активирано по подразбиране мрежово криптиране на данните, съобщава AndroidAuthority. Tова означава, че когато дадено приложение изпрати информация от смартфона към интернет мрежата този трафик се предпазва от Transport Layer Security (TLS). По този начин се гарантира, че данните няма да попаднат в чужди ръце. Преминаването на границата от 80% за толкова кратък период от време показва нагледно резултата от усилията на Google.

 

 

Със сигурност тази цифра ще продължи да се увеличава, тъй като Android 9.0 Pie въвежда изискване за мрежово криптиране. Въпреки това все още има 20% от мобилните приложения в Google Play, които не са предпазени по този начин. Според официалните данни в онлайн магазина има около 2.8 млн. мобилни приложения, което значи, че около 560 хил. от тях не криптират информацията, която споделят между устройствата и мрежата. Бъдете внимателни какво съдържание изтегляте на смартфоните.

 

Oще от Digital: 15 приложения за Android, които е добре да деинсталирате веднага