Google генерират приходи от информацията, която съхраняват за активността на своите потребители. Мрежата от рекламни партньори, с които работи компанията работи са успешен бизнес за милиарди долари годишно. Популярността на Android също има съществен принос за развитието на екосистемата от приложения, които предлага Google.

Най-популярната операционна система за смартфони се контролира изцяло от компанията, но това не може да се каже за алтернативни платформи като iOS. За разлика от своя конкурент Apple винаги са имали стриктни правила за ъплоуд на съдържание в App Store.

Затвореният характер на iOS гарантира най-сериозните предимства на iPhone в сферата на стабилността и сигурността. Още през лятото Apple разкриха детайли за промени в мобилната платформа, които създадоха сериозно напрежение с други водещи компании, включително Google.

Конкретният мотив за конфликта е нова функция, с която Apple изисква разработчиците на софтуер да предоставят повече детайли за информацията, която събират за своите клиенти. Потребителите също така ще могат да едно кликване да откажат съответните разрешения.

 

 

Блокирането на тракерите, с които се следи активността на потребителите е важна част от мобилната стратегия на разработчиците от трети страни. Google също реагираха по свой начин на предвижданите промени в iOS 14. Компанията засега не се съобразява с изискванията на Apple, отказвайки да актуализира своите приложения за iOS.

Това означава, че още през декември. Google прекрати aктуализациите на популярни заглавия като Gmail. YouTube, Google Photos и Maps за устройствата с iOS. Вече ви съобщихме защо Google спряха да ъпдейтват приложенията си за iPhone.

Компанията е насочила усилията си към разработването на алтернативна технология, с която да продължи да предлажа своите приложения за iPhone както досега. Липсата на софтуерни ъпдейти е практика, която скоро ще остане в миналото.

Google пуснаханова версия на YouTube, която отстранява бъгове и това е индикация, че в следващите дни това ще се случи с Gmail и другите популярни приложения, съобщава 9to5google. Това ще гарантира, че собствениците на iPhone ще имат достъп до най-актуалните софтуерни пачове за сигурност и нови функционалности.

 

Още от Digital: Google затягат правилата за качване на приложения в Google Play