Регулаторните органи на територията на ЕС постоянно разследват Google и други водещи компании и сега разбираме, че са готови да стартират ново антитръстово дело срещу технологичния гигант. Основната причина за него е най-популярната мобилна платформа Android, като въпросното разследване е започнало още преди година, а представителите на Европейската комисия (ЕК) вече са подготвили своите обвинения. Властите в ЕС се интересуват от споразуменията на Google с мобилните оператори на континента и в частност на преинсталираните приложения като Chrome, Google Drive, Gmail и др., информира PhoneArena. 

 

Идеята в случая е дали технологичния гигант превишава своите правомощия и споразуменията за нормална конкуренция и умишлено не се опитва да спре други компании да предложат своите заглавия за сметка на нейните собствени услуги. В голяма степен ситуацията е идентична с делата, които бяха заведение от ЕС към Google с оглед нейната доминираща позиция в онлайн търсенето, за което използваха идентични мотиви. Aко антитръстовите органи стигнат до заключението, че компанията нарушава законодателството това ще доведе до налагане на солидна финансова глоба за нея. 

 

Данните разкриват, че нейния размер ще е около 10% от приходите на Google на годишна база, които за миналата година са от порядъка на $74.5 млрд., което е еквивалента на €66 млрд. По този начин максималната глоба за нея може да бъде €6.6 млрд., което е доста сериозна сума дори за компания от ранга на Google и можем да сме сигурни, че те биха обжалвали подобно решение. Ще е много интересно да проследим как ще продължи да се развива този конфликт и дали технологичния гигант наистина ще се наложи да плати тази сума, заради преинсталираните приложения в Аndroid.

 

Вижте десетте най-странни патента на Google