Google вече демонстрираха възможностите на нова функция за транскрипция в популярното приложение. Това се случи още в началото на годината, като сега вече можем да изпробваме сами подобренията в Google Translate. Последната версия на приложението за Android позволява да записвате изговорени думи на един език и да ги трансформирате в преведен текст на друг език. Всичко това се случва в реално време без никакво забавяне за обработка на данните от смартфоните, предаде TheVerge.

 

Компанията уточни, че новата функционалност е достъпна на английски, френски, немски, хинди, португалски, руски, испански и тайландски. С течение на времето усъвършенстваните алгоритми с изкуствен интелект на Google Translate ще разширят допълнително броя на съвместимите чужди езици. След новият ъпдейт приложението ще е в състояние да извършва преводи не само за изговорени в реално време изречения, но също за предварително записано аудио и текст.

 

Това означава, че е възможно да държите смартфона до високоговорителите и да възпроизвеждате запис на един език и да го превеждате в текст на друг, без да се налага да въвеждате думите ръчно. Първоначално няма да е налична функция за качване на външни аудио файлове при стартиране на Google Translate. Слушането на аудио източник от компютъра ще е възможно като алтернативен метод за превод. Предвидена е и интеграция за iOS, но ще са нужни месеци за подобно подобрение в Google Translate.

 

Oще от Digital: Колко добри са офлайн преводите в Google Translate