Wear OS e oперационната система за смарт часовници на Google, с която опитват да се конкурират успешно Apple Watch. Toзи софтуер претърпя сериозна еволюция през последните тримесечия и вече се работи над допълнителни подобрения. Един от акцентите за компанията е да предложат повече възможности за управление на смарт часовниците с жестови команди. 

Google дори са регистрирали на свое име патент, който да превърне идеята в реалност пред USPTO. От данните разбираме, че бъдещите устройства с Wear OS ще имат оптични сензори, използващи алгоритми с изкуствен интелект. Новата функционалност първоначално ще бъде лимитирана единствено до движенията извършвани от ръката, която носи смарт часовника.

Документацията свързана с патента включва информация за три жестови команди, които представляват съответно "Hold", "Release" и "Таp". Благодарение на тях ще можем да управляваме устройствата с Wear OS без дори да се налага да докосваме самия екран или смарт пръстените около дисплея, които вече предлагат някои модели с платформата на пазара.

 

 

Всъщност първите две жестови команди за свързани помежду си. Технологията ще позволи например да стиснете юмрука си за достъп до "Hold" функционалността. След това могат да освободят ръката си от тази позиция и така да пресъздадат "Release" жеста. 

Третата команда, с която Google експериментира започва с отворена длан на ръката. Потребителите е нужно да докоснат палеца с един от пръстите си преди да разтворят ръката си. По този начин могат да използват "Tap" командата. 

В голяма степен можем да кажем, че компанията опитва да дублира част от функционалностите, които предлага Project Soli в Google Pixel 4. Под това име се крие иновация, използваща сензори, за да засича движения на пръстите и на самата ръка над екрана, които трансформира в различни команди в менюто на смартфоните. 

Все пак часовниците няма да имат Soli хардуерен модул, а вместо това ще разчитат на друг оптичен сензор. Интересният патент вероятно ще стане част от следващата голяма версия на Wear OS, която ще видим през следващите месеци.

 

Oще от Digitall: Как да инсталираме нови приложения на смарт часовник с Wear OS