Google експериментират с нова функционалност с името "Bubbles", която скоро ще стане част от Android 10. Компанията иска да улесни разработчиците в предоставянето на "Push Notifications" уведомление на началния екран на смартфоните. Тестовете с "Bubbles" се провеждат от месеци, като функцията е част от Beta 2 версиите на Android 10, но не намира място в стабилната версия на операционната система. Някои потребители вече имат достъп до "Bubbles" на своите устройства.

 

 

Както името подсказва функцията показва плаващи иконки с нотификации от приложенията на дисплея. Google Bubbles работи по същия начин, както популярната "Chat Heads" система на Facebook Messenger. Въпросните иконки индикират входящите съобщения на хората, с които си комуникирате и могат лесно да се местят на различни позиции на началния екран. От xda-developers смятат, че тази функция ще замести сегашните уведомления, които използваме в Android 10.

 

 

Функцията може да се активира от "Settings > Developer Options > Bubbles" менюто на операционната система. Плъзгане на плаващите икони в долнaта част на екрана ще спре входящите нотификации от съответния чат. Google също така ще позволят на потребителите да блокират "Bubbles", ако не харесват как работи. Все още не разполагаме с информация кога компанията ще е готова с финалната версия на функцията и вероятно тепърва ще разбираме повече за "Bubbles".

 

 

Oще от Digital: Google ще изискват всички нови смартфони да работят с Android 10 след 31 януари 2020г.