Изкуственият интелект е технология, която е неизменна част от ежедневието ни, но също така предизвиква противоречиви коментари. Полезните приложения на AI системите са неоспорими, но има сериозни съмнения в научните среди относно бъдещото им развитие. Големият страх на някои учение, че изкуствения интелект ще стане неконтролируем и ще създаде повече неприятности, отколкото ползи в дългосрочен план.

Google е една от компаниите, която инвестира най-големи средства в разработката на AI алгоритми, които са ключов компонент от облачната инфраструктура. В момента се провеждат тестове на различни компютърни модели с машинно обучение, които се тренират да извършват широк набор от действия.

Представителите на Google Brain Teams смятат, че обработването на огромно количество информация не е единственото предимство на AI технологиите. Шефът на тази дивизия, Азалиа Мирхосейни дори смята, че е възможно изкуствен интелект да проектира микрочипове.

Това е една от основните цели пред следващото поколение AI облачни системи на Google, информира DigitalTrends.

 

 

Разработката на хардуер е изключително сложна задача, която изисква огромен екип от хора, дълги часове неуморна работа и сериозни финансови инвестиции. Google твърдят, че в определени сфери AI може да превъзхожда хората, като например в игри като шах. Тестовете им показват, че проектирането на микрочипове също е задача, с която изкуствения интелект също може да се справи по-добре.

Ключовата техника се казва "Floor Planning" и отнема месеци на професионален екип от хардуерни инженери. Oт Google Brain Team обещават да съкратят драстично този период, като обучават AI как да поставя различните вътрешни компоненти в микрочипа. Първоначалните резултати показват, че системата с изкуствен интелект може да извърши всички необходими задачи за около шест часа.

 

Oще от Digital: Google разработват собствен процесор за Pixel 6