Човешкият мозък представлява сложна структура, която съдържа над 86 милиарда неврони, които са свързани с около 100 трилиона синапса. Учените са пресметнали ,че копирането да един кубичен милиметър тъкан от този орган ще генерира еквивалента на 1000 терабайта информация. Тези цифри по най-добър начин илюстрират колко сложна всъщност е задачата да се картографира биoлогичните мрежи в нервната система. Google са твърде уверени, че решението се крие в изкуствения интелект

 

 

Специалистите на компанията използват обучена невронни мрежи за анализирането на ръкописни символи и разпознаване на реч за постигане на целите на този интересен проект. Google успяват да създадат система, която ефективно картографира структурата на невроните в човешкия мозък в уникален триизмерен модел. Първоначалните експерименти в показват "впечатляващо подобрение" в прецизността и качеството на програмата, в сравнение с другите конкурентни решения, информира VentureBeat.

 

 

Голямото предимство на софтуера, който създават е, че свежда до минимум опцията за грешка при извършване на компютърните изчисления. Това означава не само по-бърза обработка на данните, но и премахване на възможността екипи на Google да преглеждат и извършват корекции в базата с данни. Все още е нужно да се проведат още тестове, за да се оптимизира максимално работата на тази система, но Google са обнадеждени от потенциалните възможности за развитие. 

 

 

Oще от Digital: Google създадоха софтуер с изкуствен интелект, който може да говори като човек