Google вече са стартирали работа над функция, която ще скрива части от URL адреса на уеб сайтовете в лентата на браузъра. По този начин ще се съкратят показваните символи, тъй като Google Chrome ще възпроизвежда единствено домейна на дадена страница в интернет. 

Ако всичко върви по план всички потребители ще могат да работят с функцията с премиерата на Google Chrome 85. Taзи версия трябва да е достъпна в края на август. Разработчиците на компанията вече имат достъп то опцията за скриване на URL адреси в Canary версиите на уеб браузъра

Новата функция е само част от подобренията, които имат "Pre-Release" статут. Тя може да се активира с използването на флага "Omnibox UI Hide Steady-State URL Path, Query and Ref". След като го направите Chrome ще започне да крие останалите части от URL адреса с изключение на домейна.

Няма да е изненадващо, ако Google подготвят и други промени в начина, по който функционира адресната лента на Google Chrome 85. 

 

 

Провеждат се експерименти с възможността да задържим курсора на мишката върху адресната лента, което на свой ред ще изпише пълния URL адрес. Това ще е полезно на хората, които все пак искат да видят или копират цялата връзка, съобщава SearchEngineLand. 

Информация за тези функции се съдържа в тракера на бъгове на Chromium, в който разработчиците докладват за известни проблеми в работата на Google Chrome. В момента виждаме голяма част от URL адреса, като браузъра скрива само префикси като "https", "http" и "www". 

След появата на Chrome 85 целия текст, който виждаме в адресната лента ще бъде съкратен допълнително. Въвеждането на подобни промени се прави и от съображения за сигурност. Инженерите на Google твърдят също, че показване на целия URL адрес затруднява определянето дали даден сайт е легитимен.

Тестовете ще покажат колко полезна е концепцията за скриване на URL адресите за крайния потребител. Google ще запазят и "Always Show Full URL" опцията, която и сега е достъпна в браузъра.

 

Oще от Digital: Как да премахнете данните от Google акаунт в Google Chrome