Популярните приложения на Google са разработени да ни бъдат полезни, независимо каква неочаквана ситуация предложи ежедневието ни. Компанията предлага разнообразие от услуги и също така знае доста неща за активността и предпочитанията на всеки потребител. 

Специфичен елемент от Android, който технологичният гигант иска да подобри е възможността да ни предупреждава за природни бедствия. Според информация на 9to5google вече се работи над система, която да разпространява нотификация на началния екран при необичайна сеизмична активност. 

Това със сигурност може да е изключително полезно нововъведение в Android, но реализацията на подобна функция изисква създаването на изцяло нова технология. Засега Google са решили да базират своята система за предупреждения срещу земетресения на ShakeAlert платформата, която се финансира от US Geological Survey и други геологически организации в САЩ.

Съвместният им проект гарантира, че ShakeAlert разполага с най-разнообразната и актуална информация, за да предвиди математическите вероятности за възникване на подобно бедствие в локацията, на която се намираме. 

 

 

Софтуерните инженери на Googlе искат да интегрират подобна функционалност към Play Services, което ще улесни бързото разпространение на нотификациите. По този начин компанията ще премахне необходимостта да инсталираме външно приложения, за да останем информирани. 

Първите версии на системата са част от Google Play Services 20.26.12, която е активна от януари. Самите сигнали са генерират от сензорите на ShakeAlert платформата и се синхронизират с данните за локацията на смартфоните с Android. 

В момента се провеждат тестове с експериментално приложение, което предлага известна адаптация на ShakeAlert за мобилни устройства в Калифорния. Изборът на тази локация не е случаен, тъй като в този район живеят повече от 40 млн. души. 

Засега приложението е реализирало над 500 хил. инсталации, но тепърва цифрата ще се увеличава. Google показват два различни вида предупреждения, като първия вид е уведомление, което ви казва да очаквате в кратки срокове разклащане на земните пластове. 

Втория вид съдържа данни за предполагаемия магнитуд и на какво разстояние се намирате от епицентъра на земетресението.

 

Oще от Digital: Защо Android смартфоните все още не могат да заменят компютрите