Съвременните уеб сайтове постоянно искат различни разрешения свързани с бисквитките, достъпа до локацията, но също така ни подканват да се съгласим и да получаваме нотификации. Всички тези уведомления, обаче могат да бъдат изключително досадни, особено когато сърфирате в интернет от смартфоните. Google изглежда са наясно с този проблем и вече работят над решение, с което да не ангажират толкова много вниманието ни с нотификациите в Chrome за Android.

 

Разработчиците на компанията вече експериментират с функция, която се казва “Quieter Notification Permission Prompts”. Както името подсказва идеята е да направи нотификациите по-малко досадни за собствениците на смартфони, които използват браузъра. Тестовата версия предлага пет различни режима на работа, а именно "Default, Enabled, Enabled (Heads-up notifications), Enabled (mini-infobars) и Disabled", съобщава xda-developers. Функцията вече е част от Canary версията на уеб браузърa.

 

 

Потребителите ще имат възможността да активират различни режими, за да блокират нотификациите по начина, който искат. Нужно е още време, но вероятно няма да чакаме твърде дълго преди да може да тестваме сами “Quieter Notification Permission Prompts”. Интеграцията на подобни функции ще ни позволи да се фокусираме към по-важните неща и съдържанието в интернет. Колкото по-малко е ангажирарно вниманието ни с излишни уведомления на началния екран на Android толкова по-добре.

 

Oще от Digital: Десет полезни трика в Google Chrome за Android