Google информираха потребителите си за сериозен пробив в сигурността на социалната мрежа Google+. Според първоначални данни изложени на риск са повече от 500 хил. потребители. Личната информация, която са ъплоуднали в Google+ профилите е станала достъпна за стотици външни разработчици. Компанията продължава разследването и изрази желание да въведе сериозни промени в своята политика, за да предотврати подобни инциденти, съобщава Reuters. 

 

Първата стъпка е спирането на Google+, която за в бъдеще ще е налична само за бизнесa. От компанията твърдят, че са открили проблема през март, когато са предоставили ъпдейт, който го отстранява. Google твърдят, че нито един разработчик не е използвал нерегламентирано личните данни на засегнатите потребители и не я е споделял във външни платформи в интернет. Google+ е предоставила достъп до информацията в периода между 2015г. и март 2018г. 

 

Интересен факт е, че действията на компанията нарушават клаузите на GDPR. Новият закон е категоричен, че компания, която стане обект на подобно изтичане на данни трябва да уведоми регулаторите в срок от 72 часа. Информацията за спирането на социалната мрежа доведе до лек спад в стойността на акциите на Аlphabet от 1% ($1155.92.). Със сигурност решението на Google да запазят толкова дълго мълчание ще провокира интереса на регулаторните органи в ЕС.

 

Още от Digital: Как да се предпазим максимално от проследяване в Интернет