Съдебното дело между двете големи технологични компании продължава с пълна сила и вече ви информирахме, че Oracle искат Google да платят $9.3 млрд. защото използват Java в Android. Разбира се това намерение допълнително обтегна отношенията между тях, като сега след четири дълги дни на обсъждания между представителите на журито по делото от федералния съд в Сан Франциско отсъдиха в полза на Google. По този начин технологичният гигант няма да се налага да плаща горепосочената сума на своя конкурент, заради това, че е базирал своята мобилна платформа около Java, съобщава Forbes. 

 

Oсновният мотив на съда е, че тези действия на компанията попадат под т.нар. концепция за "честна употреба" на част от кода на софтуерната платформа Java за изграждането на Android, което я освобождава от задължението да плаща допълнителна сума на Oracle. Въпросната доктрина позволява на дадена компания да използва част от кода на програмния език за разработване на собствени продукти, което е точно това, което инженерите на Google са направили. От компанията коментираха това решение със задоволство и го определиха като "победа" за цялата Android екосистема и всички разработчици, които използват Java в своите приложения.

 

Едва ли е изненадващо да допълним, че Oracle са на различно мнение и потвърдиха, че ще обжалват това решение, тъй като искат солидна част от приходите, които Google генерира от продажбата на устройства с Android OS. Според тях създаването на платформата продължава да противоречи на законодателството, което е причината те да искат обезщетение, чиито размер достига до приблизително $9.3 млрд. Сегашното решение е победа не само за Google, но и за разработчиците, които залагат на програмни езици с отворен код, за да създават собствени продукти, които да допринесат за иновациите в индустрията.

 

Знаете ли, че: Google е спечелила $42 млрд. от платформата Android досега