Google съхранява разнообразна информация за нас и освен нещата, които харесваме и търсим в интернет знае и местоположението ни. Има доста потребители, които не се чувстват комфортно Google да разбират къде се намират и предпочитат да деактивират Location History функцията. Ново проучване на Associated Press (AP), обаче показва, че дори да го направим компанията ще продължи да събира информация за локацията и местата, които посещаваме. Тези данни със сигурност ще притеснят доста хора. 

 

Серията от тестове на AP показва, че в сървърите на Google продължава да се събира нова информация за потребителите. В това число влизат адреса на дома и офиса, както и маршрутите, които най-често използваме в ежедневието си. За да има достъп до тази информация компанията използва координатите в Google Maps, данни от заявките за търсене в браузъра, както и активността ни в другите приложения в смартфоните. Оказва се, че спирането на Location History не е достатъчно, за да се скрием от Google.

 

 

Деактивирането на функцията единствено спира Google да добавя визуална информация за местата, които посещаваме в своята Timeline база данни. Ако искате да попречите напълно на компанията да следи движението ви е необходимо да отворите меню Settings и да откриете "Web And App Activity" и да изключите този инструмент със слайдера до името му. По този начин алгоритмите на компанията автоматично ще загубят достъп до GPS координатите и респективно няма да "виждат" в реално време къде се намирате на интерактивната карта.

 

Още от Digital: Как да изтрием информацията за нас от Интернет