Google от много време търсят различни начини, с които да премахнат и заменят класическите пароли, които използваме за достъп до онлайн профилите и мобилните си приложения, тъй като смятат, че не са достатъчно сигурни. Инженерите на компанията са разработили полезна нова функция, която се казва "Trust Scores" и се очаква да е на разположение за устройствата с Android OS до края на годината. Идеята в случая е тя да е базирана на няколко различни критерия, с които да използва информацията за потребителите, за да разбере дали те са истинските собственици на даден акаунт, съобщавa ТheVerge.

 

Плановете на Google предвиждат до няколко седмици тази функционалност да е достъпна за тестове с "няколко много големи" финансови институции, а ако всичко върви по план тя ще може да се използва от собствениците на джаджи с Android до няколко месеца. Тrust Score използва няколко различни фактора, за да установи самоличността на потребителите като например локацията, на която се намират, система за лицево разпознаване и допълнителен Pattern код за достъп до профилите. Интересна подробност е, че всяко едно мобилно приложение може да изисква различен резултат за достъп, като например тези на банките биха били по-високи от Instagram.

 

От Google мотивираха решението си да разработят тази функция с това, че всеки от нас използва смартфон, а тези устройства са оборудвани със серия от сензори и биха могли да използват тази информация като заместител на паролите. Trust Score винаги работи във фонов режим на устройствата и постоянно наблюдава и обобщава данните от тях и ще е много интересно да видим как ще продължи да се развива този проект. Можем да сме сигурни, че ако тестовете се окажат успешни тя ще стане част от следващата голяма версия на най-популярната мобилна платформа, а именно Android N. 

 

Вижте пет полезни Google приложения, които си заслужава да пробвате