Вече ви информирахме, че Huawei получиха временен лиценз за Android с продължителност от 90 дни. Tова означава, че компанията има достъп до операционната система, приложенията за Android и услугите на Google до средата на август. Ако не бъдат премахнати търговските санкции срещу компанията ще се наложи да се прибегне до резервeн вариант. Huawei се подготвят усилено за подобен сценарий, тъй като от месеци работят над собствена операционна система, която ще се казва Ark OS на европейския пазар.

 

Въпреки това Huawei многократно изразиха желание да продължат да използват Android. Налагането на търговските санкции ще се oтрази сериозно на бизнеса им, като компанията очаква да загуби $30 млрд.  Прогнозата е на основателя и главен изпълнителен директор на Huawei, Рен Зенгфрай, който смята, че продажбитe в следващите две години ще намалеят с приблизително подобна сума. Тези процеси ще окажат и негативно влияние върху позициите на Google в глобалния пазар за смартфони, предаде GizmoChina.

 

 

Докато очакваме с нетърпение да разберем дали Huawei ще получат отново постоянния си лиценз за Android разбираме за още една прогноза на Рен Зенгфрай. Шефът на китайския производител смята, че ако Google не го направят рискуват да загубят между 700-800 млн. потребители. Някои анализатори също вече обърнаха внимание на възможността Huawei да убедят другите китайски производители да използват операционната им система, което би се превърнало в сериозен проблем за Google.

 

Oще от Digital: Google срещу Huawei - защо Android може да се окаже големият губещ