Google официално потвърдиха, че всички потребители вече могат да използват Rich Communication Services (RCS) стандарта в приложението Messages. По този начин новият формат, който ще наследи SMS ще достигне до милиони собственици на смартфони с Android. Компанията не зависи от мобилните оператори, като предоставя ъпдейтите директно до устройствата, на които е инсталирано приложението.

Интеграцията на RCS е важна и ще подобри качеството на споделяното мултимедийно съдържание. Така например можете да очакват много по-бърза скорост за трансфер и изпращане на съобщения в Wi-Fi, подобрени възможности за групов чат и изпращане на емотикони. Допълнителни функции ще ви информират, когато съобщенията са получени.

На практика RCS функцията ще превърне Google Messages в толкова атрактивна платформа, както приложения от трети страни като Facebook Messenger, Telegram, WhatsApp. Новите функционалности са оптимизирани да работят както в Wi-Fi, така и в мобилни мрежи. Дори да нямате обхват на телефон също можете да изпращате съобщения, чрез интернет връзка.

 

 

От Google обещават да продължат да актуализират RCS с много допълнителни функционалности. Много е важно да отбележим, че RCS не се поддържа от iPhone. На този етап компанията не планира да интегрира функцията към своята екосистема.

Другата голяма новина за потребителите на Google Messages е, че се работи над функция за криптиране на съобщенията. След като технологията "End-To-End Encryption" бъде въведена в експлоатация това ще гарантира, че дори Google нямат достъп до съобщенията на потребителите.

В момента, обаче функцията все още е в бета фаза на разработка.  Ако искате да я изпробвате трябва да станете част от Open Beta програмата на Google Messages.

 

Oще от Digital: Защо Google Messages стaва все по-голяма конкуренция на iMessage