Google въвеждат интересна промяна в Android, която ще стане факт от началото на следващата година на територията на ЕС. Всеки потребител, който настройва нов смартфон или таблет ще вижда екран, подканващ го да избере предпочитана от него търсачка. След като направят своя избор въпросната услуга ще започне да се използва във вграденото поле за търсене, както и по подразбиране от Google Chrome, ако бъде инсталиран и се използва браузъра на компанията.

 

Другият важен елемент от стратегията на Google е, че всяка  търсачка ще бъде задължена да плаща всеки път, когато потребителя я избере от екрана за избор. Самият подбор на услугите, които да попаднат в този прозорец ще се проведе на базата на "запечатана оферта", които се отварят, а най-добрите три предложения заедно с Google ще се показват на началния екран на смартфоните с Android. Всички тези промени са част от опиите на компанията да си партнира с регулаторите в ЕС.

 

 

Антитръстовите органи твърдят, че Google умишлено дава приорирет на търсачката и браузъра Google Chrome за сметка на конкурентните продукти. Именно заради това компанията въвежда тези промени, за да отговори подобаващо на съветите, насоките и изискванията на ЕС. Официалнитe данни разкриват, че разработчиците на търсачки ще могат да предложат своите оферти до 13 септември 2019г. Потвърждението за различните страни ще е факт преди края на октомври.

 

Още от Digital: Google вече препоръчва алтернативни търсачки и уеб браузъри на Аndroid потребителите в ЕС