Aмбициозният проект продължава да се развива въпреки пандемията и широкия набор от приложения, които разработва Google. Вече повече от пет години Fuchsia OS символизира концепцията на компанията за операционната система на бъдещето. Важен етап в създаването на Fuchsia OS е привличането на външни разработчици, които да допринесат за еволюцията на софтуера.

Google са доста активни в тази насока и искат да превърнат Google Fuchsia в платформа с отворен код, която може да захранва всичките им бъдещи устройства. Вече бе създаден самостоятелен уеб сайт с информация за разработчиците и начина, по който могат да се присъединят към проекта. Страницата включва и полезна информация как може да се създават приложения за Fuchsia OS.

Компанията е готова и с публичен тракер на бъгове, който да улесни работата над операционната система. Google предлагат и онлайн наръчник как да се инсталира официалния емулатор на Fuchsia за компютрите за всички, които искат да станат част от проекта.

 

 

Тестовете с бета версиите на операционната система и партньорите на Google продължават активно и през настоящата година. Сега разбираме за следващият важен етап в разработката на Fuchsia OS, тъй като компанията планира да привлече вниманието на Samsung. Според информация на 9to5google двете страни вече са обсъдили в детайли съвместно сътрудничество в създаването на Fuchsia OS.

Внушителните средства и екипа от специалисти, с които разполага Samsung могат да допринесат сериозно за целите на проекта. От друга страна тези данни съвпадат напълно с досегашната стратегия на Google и отворения характер на операционната система. Кода на Fuchsia OS вече включва детайли за интеграцията на "Flash-Friendly File System" (F2FS).

Всъщност това е разработка на Samsung за управление на съхраняваните файлове, която е алтернатива на EXT4. Документацията показва, че имената на Google и Samsung са публикувани в Authors секцията на Fuchsia, което е гаранция, че операционната система ще поддържа F2FS.

 

Oще от Digital: Google Fuchsia OS вече е достъпна за външни разработчици