Google използват съчетание от множество филтри и алгоритми с изкуствен интелект, за да ни от различни заплахи в своя онлайн магазин. От компанията твърдят, че успят да блокират над 99% от опитите на хакерите да си осигурят достъп до смартфоните с Android. Въпреки това дори и подоба ефективност не е гаранция, че сме предпазени от зловреден софтуер в Google Play. Eксперти по сигурността на Тrend Micro откриха наличието на 29 приложения, които не само разпространяват неподходящо съдържание, но и могат да откраднат снимките на потребителите. 

 

Всичките заглавия предлагат различни функционалности свързани с камерата и мобилната фотография. Предназначението им, обаче е друго и е свързано с показването на досадни реклами, както и с копиране на лични от смартфоните. Според данните на АrsTechnica досега мобилните приложения са отчели повече от 4.3 млн. инсталации в Google Play, като някои от тях имат почти максимален рейтинг. Повечето от тях автоматично показват реклами във Full Screen режим, веднага след като отключите екрана, но незабелязано търсят и създават резервния копия на снимките в смартфоните.

 

 

Добре е да знаете, че три от заглавията имат повече от 1 млн. изтегляния, като това са Pro Camera Beauty, Cartoon Art Photo и Emoji Camera. Oще осем от приложенията откри от Trend Micro, че разпространяват неподходящо съдържание и крадат снимките са дръпнати повече от 100 хил. пъти. Сред тях попадат Art Editor, Beauty Camera, Selfie Camera Pro, Awesome Cartoon Art, Horizont Beauty Camera, Art Effects For Photo, Super Camera и Artistic Effect Filter. Taзи информация е поредното доказателство колко внимателни трябва да бъдем, за да се предпазим от такива заплахи.

 

Oще от Digital: Три полезни съвета за Google Play, които е добре да знаем