Все повече хора използват смартфоните за достъп до интернет. Именно заради това Google полагат много усилия да ускорят зареждането на страниците от мобилните джаджи. Добър пример в това отношение е Google AMP платформата, която вече се поддържа от водещите уеб сайтове. Крайният резултат е, че потребителите виждат по-бързо съдържанието, което им трябва и в същото време пестят от трафик на мобилен интернет.  В момента URL адресите на сайтовете с AMP се изписват по подобен начин: "google.com/amp/www.digital.bg".

 

От компанията аргументират това свое решение с мотива, че зареждат страницата още преди потребителите да са решили дали искат да кликнат върху съответния линк. От съображения за сигурност Google действа като посредник между нас и уеб сайтовете, които отваряме от смартфона, информира Engadget. Mного скоро ситуацията ще се промени, тъй като Google планират да премахнат своето име при изписването на URL адресите от мобилната си търсачка. Това ще се случи през втората половина на 2018г.

 

По този начин компанията вече ще показва само името на съответния уеб сайт без в URL-a да се изписва Google. Това ще улесни потребителите в редактирането и споделянето на линковете в социалните мрежи. Google Chrome ще предложи тази функционалност още през лятото и до края на годината се очаква да е налична и за останалите уеб браузъри за смартфони. Google се надяват така да направят сърфирането от смартфона в още по-бърза, лесна и приятна задача за всички нас.

 

Вижте какво представляват новите раздели About и Store в търсачката на Google