Компанията влага много усилия да предостави на своите потребители максимални възможности за контрол над личните данни. Google също така позволява да изтриете информацията, която се съхранява за всеки профил, включително и на сайтовете, които сте отваряли. Традиционните опции за акаунтите включват премахване на данните на всеки 3, 18 или 36 месеца.

Опцията по подразбиране за новите профили в Google е историята да се изтрива автоматично през 18 месеца. Собствениците на устройства с iOS също така имат достъп до полезен инструмент, който предлага възможност да премахнете заявките в Google Search направени през последните 15 минути. Това е особено подходящо, когато използвате чуждо устройство за кратък период от време.

Google потвърдиха, че работят над интеграция на функцията за смартфоните с Android. Дългоочакваната актуализация ще е достъпна преди края на годината. Можем да предположим, че ще опцията за изтриване на историята през последните 15 минути ще е свързана с премиерата на Android 12.

 

 

Tехнологичният гигант също така уточнява, че използва данните за сайтовете, които отваряме единствено с идеята да персонализира и подобрява изживяването на потребителите при работа с услугите на Google. Собствениците на десктопи могат да управлавят историята на сърдиране от "Manage History" секцията.

В това число и ръчно да премахват сайтове от списъка. Google следят историята на сърфиране единствено, когато е включена настройката "Web And App Activity". Допълнителна функционалност позволява да предпазите данните за сайтовете които посещавате чрез парола.

В крайна сметка колкото повече свобода ни предоставя Google толкова по-добре за крайните потребители.
 

Още от Digital: Най-полезните команди за по-прецизно търсене в Google Search