Google въвеждат драстична промяна в начина, по който алтернативните търсачки могат да достигнат до потребителите на Android. Компанията планира да прекрати практиката за провеждане на търгове, в които се наддава за правото да бъдат показани на екрана на смартфоните. По този начин, когато се сдобиете с ново устройство имате право да изберете Google и още три търсачки, които са избрани съобразно проведения аукцион.

Всичко това е свързано с глобата в размер на $5 млрд., която бе наложена срещу Google  в антитръстово дело през 2018г. Тогава потребителите получиха възможността да избират кои приложения и услуги да използват по подразбиране в смартфоните с Android. Така се предоставят опции за избор, които преди не бяха възможни.

Независимо дали отново ще предпочетете Google е добра новина да бъдете предоставени с още три алтернативни опции. Някои разработчици на  алтернативни търсачки обвиниха компанията, целия процес на наддаване е манипулиран, за да може Google да спечелят повече приходи.

 

 

Обвиненията в несправедливо отношение отново предизвикаха вниманието на представители на Европейската комисия (ЕК), съобщава Engadget. Тяхното желание е Google да преосмислят своята политика, за да отговорят подобаващо на опасенията. Разговорите между двете страни са постигнали успех, тъй като компанията потвърди, че въвежда важна промяна в аукционите.

Технологичният гигант ще позволи на търсачки от трети страни, които отговарят на условията да се появяват на екрана на потребителите безплатно. Така ще се премахне досадната система на търгове. Успоредно с това Google ще увеличат и броя на показаните търсачки на екрана на новите смартфони с Android или когато върнете устройството към фабричните настройки.

Новите правила влизат в сила от септември. Потребителите ще могат да избират от 12 различни търсачки, вместо настоящите 4. Със сигурност това е добра новина не само за разработчиците, но и за хората, които искат да използват различни услуги за търсене в допълнение към Google.

 

Още от Digital: 5 алтернативни търсачки на Google