Милиони собственици на iPhone, които живеят във Великобритания могат получат обезщетение в размер на £750. Причината е съдебно дело срещу Google, в което компанията е обвинена, че е събирала неправомерно информация за своите потребители. Конкретният случай обхваща периода между 2011-2012г. и е свързан с браузъра Safari. Съдебните органи се съгласиха с мотивите на гражданите, че компанията без знанието им ги е следяла активността им, чрез т.нар. "бисквитки" в браузърите.

 

Решението на Апелативния също така е свързано с осигуряването на финансови компенсации в размер на £3.4 млрд., съобщава Mirror.Co.Uk. Въпросната сума е предоставена от Google и ще бъде изплатена на около 4 млн. потребители на iPhone, които са засегнати от нерегламентираните практики на компанията. Така всеки от тях може да получи около £750. Единственото необходимо е да докажат, че са станали жертва на следене на активността им от Google без да са дали изричното си разрешение.

 

 

Това може да стане от специален уеб сайт създаден за гражданите, които трябва да имат Apple ID, да използват Safari и да са живели в страната в периода между 1 януари - 15 февруари 2012г. През този период Google е нарушила условията за поверителност на iPhone и е генерирала данни, с които разделя потребителите в отделни категории за рекламни цели. В това число влиза информация за етническа принадлежност, физическо и емоционално състояние, политическа и сексуална ориентация, социален статус и др.

 

Още от Digital: Google ще ни позволи да избираме предпочитана търсачка в устройствата с Android от 2020г.