Всяка следваща версия на Android въвежда нови изисквания за разработчиците на софтуер. По този начин Google контролира качеството на съдържанието в мобилната си екосистема. Други водещи акценти за компанията са сигурността и подобряване на системата за ъпдейти. Технологичният гигант въвежда допълнителни промени в Developer Program Policy.

Оптимизациите са насочени към ограничаване на мобилните приложения да виждат останалите инсталирани програми на смартфоните с Android. Новите правила на Google са свързани по-конкретно с "QUERY_ALL_PACKAGES" разрешението, което е задължително за API Level 30 (Android 11).

Устройствата с тази версия на операционната система отправят запитване към списъка с инсталирани мобилни приложения. От Google искат "QUERY_ALL_PACKAGES" да бъде разрешено, само когато основната функционалност на дадена игра или програма зависи от заявката за инсталираните приложения, съобщава xda-developers.

 

 

Ако даден софтуер не покрива изискванията ще трябва да премахне разрешението за списъка с инсталираните приложения. В противен случай ще нарушава правилата на Google Play. Самите разработчици ще трябва да попълнят специална декларация в Play Console, когато са покрили критериите и искат подобно разрешение.

Новите промени влизат в сила от 5 май 2021г. Трябва да отбележим, че от ноември всички приложения и актуализация ще са оптимизирани за Android 11 или Аndroid 12. Това на практика ще превърне "QUERY_ALL_PACKAGES" в основно изискване за авторите на приложения.

Google вече въведоха подобно изискване за SMS / Call Log разрешенията, което също принуждава разработчиците да подпишат специална онлайн декларация.

 

Oще от Digital: Google затягат правилата за качване на приложения в Google Play