Aнтитръстовите разследвания срещу Google на европейския континент продължават с пълна сила. През последните месеци компанията бе глобена няколко пъти, което наложи да промени доста елементи от своята бизнес стратегия. Така Google спазват изискванията на регулаторите в опит да преустановят действията срещу тях в ЕС. От Reuters съобщават, че адвокатите на Google ще обжалват една от трите рекордни глоби, които антитръстовите органи наложиха на компанията през 2019г.

 

Плановете предвиждат аргументите на Gooogle да бъдат изложени по време на тридневни изслушвания на Общият съд на ЕС. Въпросната санкция е в размер на €2.4 млрд. и е наложена срещу компанията заради дългогодишни практики, вредящи на конкуренцията. Европейската комисия (ЕК) глоби Google заради услугата им за сравнение на цените на различни стоки в интернет за сметка на по-малките онлайн платформи за същата цел на европейски конкуренти. Припомняме ви, че санкцията е от 2017г.

 

 

Освен глобата Google са принудени да въведат промени, гарантиращи, че третират конкурентните продукти по същия начин, както собствената си услуга. От компанията са убедени, че действията им не нарушават законодателството на ЕС и ще опитат да оборят мотивите, че създават предпоставки за монопол и нелоялна конкуренция. Допълнително ще бъде обявена датата, на която ще се проведат изслушванията пред съда. В същото време антитръстовите органи на ЕС обещават да продължат да бъдат също толкова активни, както досега в мониторинга на технологичните компании.

 

Още от Digital: EС продължава стриктната политика на регулации срещу Google и технологичните компании