Google представиха за първи път концепцията за Project Treble на миналогодишната конференция I/O с разработчиците. Всъщност под това име се крие иновативен начин за разделяне на кода на операционната система, който улеснява ъпдейтите. Това е едно от най-мащабните стъпки на компанията в борбата ѝ с фрагментацията на Android, която също така подобрява сигурността на платформата. Google също така наложиха на производителите и изискването всеки смартфон с Аndroid 8.0 или по-висока версия на платформата да поддържа Project Treble.

 

Ключовият елемент от Project Treble е т.нар."Generic System Image (GSI)", който представлява стоковата версия на Android създадена от Google, която не е персонализирана с интерфейси на производителите. Поддръжката за функцията означава, че дадено устройство трябва да е в състояние да стартира GSI версията на операционната система, която е извлечена от Android Open Source Project (AOSP) кода, предаде xda-developers. Всеки производител също така е необходимо да проведе серия от тестове, за да гарантира, че хардуера им работи с всеки GSI.

 

 

Компанията иска да промени начина, по който работят GSI и да ги направят по-достъпни за широката публика. В това число влизат не само разработчиците, но и обикновените потребители. Това означава, че всеки от нас ще може да изпробва възможностите на Android Q преди отворения код да бъде публикуван в Android Open Source Project (AOSP). Така например Android Pie GSI бе представен официално на 20 август или 14 дни, след като Android Pie е достъпна в ASAP. Новата идея ще ни позволи да пробваме Android Q много по-рано от очакваното.

 

Oще от Digital: Как Android Q ще подобри сигурността на мобилните приложения