Собствениците на смартфони с Android скоро ще започнат да видят нотификация на началния екран, която ги подканва да изберат предпочитана търсачка. Тестовата програма вече е стартирала и плановете са масовото разпространение в държавите-членки на ЕС да стартира през 2020г. Потребителите ще трябва да отворят уведомлението и да направят своя избор от предварително избран списък с търсачки. Последните данни на xda-developers разкриват, че ще виждаме четири различни варианта.

 

Сред тях са Google и Yahoo, но също и алтернативните Qwant и Еsocia, които са базирани съответно във Франция и Германия. Все пак конкретната цифра ще варира в различните държави, където местните платформи за търсене също могат да бъдат включени в списъка. Трябва да отбележим още, че това засяга само Google Chrome, тъй като е част от изискванията, които Google трябва да спази пред антитръстовите органи на ЕС. Нотифиикацията ще е видима за всички нови смартфони и таблети.

 

 

По този начин компанията иска да увери ЕС, че не толерира Google Search, а предоставят възможност за избор на конкурентен продукт от потребителите. Така всеки от тях ще може да персонализира смартфона си съобразно личните си предпочитания. Изборът на местни търсачки става с попълването на онлайн форма и конкурс, който ще селектира най-подходящите заглавия за всяка държава. Допълнителните възможности за персонализация ще са валидни за всички нови устройства с Android на територията на ЕС от 2020г.

 

Oще от Digital: Google Search няма да показва повече от два резултата в търсачката, ако са от един и същи сайт