Безопасното сърфиране в интернет е изключително важен приоритет за всеки потребител. Споделянето на лична информация с водещите приложения, особено когато става въпрос за банкови акаунти понякога може да крие рискове.

Хакерите стават все по-изобретателни в желанието си да компрометират потребителските профили. Ключов елемент от онлайн сигурността на всеки потребител са автоматизирани системи, които ни предпазват в реално време. Подходящ пример в това отношение е Safe Browsing функцията, която предпазва повече от 4 млрд. устройства.

В същото време алгоритмите на Gmail блокират повече от 100 млн. опита за фишинг атаки всеки ден. Google Play Protect е друг продукт, който извършва повече от 100 млрд. сканирания на потенциално опасни приложения на всеки 24 часа. По този начин Google се опитват да гарантират оптимална сигурност на своите потребители, независимо какво устройство използват и къде се намират.

Специалистите на компанията са готови с още една функция, с която да ни информират в случай на проблем с Google профилите.

 

 

Въпросният инструмент представлява "Critical Alert" нотификация, която ще се активира при най-значителните опасности. Новата система ще опитва да предотврати възможността друг човек да има контрол над вашия акаунт и ще обхваща всички мобилни приложения на Google.

В момента компанията също разпространява подобни съобщения в случай на съмнения за сериозен проблем със сигурността. Функцията отчита 20-кратно увеличение в броя на хората, които получават такива уведомления, спрямо комуникацията с имейл.

Интеграцията на предстоящите "Critical Alert" доразвива тази концепция и ще бъдат още по-видими за потребителите, съобщава SlashGear. Кликването на съобщението ще разкрие повече детайли за съответната заплаха. Google ще включат бутона за проверка на активността и полезни линкове, с които да гарантирате по-добре своята сигурност.

Важно е да отбележим, че според Google няма как хакерите да "Critical Alert" да пробият защитата на тези уведомления и можете да сте сигурни, че уведомленията винаги са легитимни и изпратени от компанията до вашето устройство.

 

Още от Digital: Как да изтриете предишните си търсения с Google