Android е най-популярната, но не и единствена операционна система на Google. Компанията поддържа още няколко софтуерни решения като Wear OS, и Chrome OS. Портфолиото им също така включва Android Auto - концепцията за модерна инфотейнмънт система за автомобили, която споделят Google.

Разширяването на броя приложения, които са съвместими с Android Auto е от стратегическо значение за популярността на платформата. Ако всичко върви по план до края на годината ще има минимум десет модела на производители като Volvo, GM, Renault и Polestar, които се захранват от Android Automotive.

По този начин водачите имат достъп до разнообразие от предварително инсталирани приложения на Google, с които да получават навигация, да комуникират и да се забавляват, докато пътуват. Следващата стъпка е да се улесни достъпа на разработчиците от трети страни да оптимизират своите приложения за Android Auto.

Компанията потвърди, че разширява обхвата на Android for Cars App Library, която е част от Jetpack, добавяйки поддръжка за Android Automotive OS, информира TechCrunch.

 

 

Със сигурност тази информация ще се възприеме положително от разработчиците, които ще могат да създават приложения, които са съвместими с две операционни системи: Android и Android Auto. Toва е важно, тъй като интерфейса и функционалностите ще бъдат идентични на всички модели на производителите.

Новите данни на Google разкриват, че вече се работи с партньори за ранен достъп, сред които Parkwhiz, Plugshare, Sygic, ChargePoint, SpotHero, Flitsmeister и др. Инициативата на Google се очаква да стимулира навлизането на повече заглавия в различни категории за автомобилите, които работят с Android Automotive OS.

Компаниите, проявяващи желание да се присъединят трябва да попълнят кратка онлайн форма.

 

Oще от Digital: Android Auto поддържа приложения от трети страни