Ако преди години разплащанията бяха само с пари кеш или евентуално с банкови преводи за по-големи суми, то в XXI век нещата стоят по коренно различен начин. Всичко започва с момента в който банките започнаха да предлагат кредитни и дебитни разплащателни карти.
Последствие освен банките, подобни услуги започнаха да предлагат и други компании със сериозен финансов гръб. Дори някои от телекомите. Междувременно разплащателните карти започнаха да стават все по-мултифункционални и да разкриват на ползвателите си нови и нови възможности. Най-малкото имате безконтактни разплащания и различни бонуси.

 Сред световните технологични гиганти също се наблюдава тенденция за независимо банкиране. Красноречив факт за това твърдение е Apple Card, която се използва успешно в много държави по света от феновете на Apple. По последни данни се оказва, че Apple Card вече ще има алтернатива и при прекият конкурент на "отхапаната ябълка" - Google
В края на миналата година в The Wall Street Journal беше загатнато за евентуална бъдеща поява на разплащателна Google Card, като последствие и самите Google потвърдиха този слух.
Картата ще работи на принципа на дебитните карти и ще може да се зарежда с пари, но не и да дава кредит в аванс на притежателя си. По този начин тя се доближава повече до функционалността на Apple Card, отколкото до тази на други алтернативни разплащателни карти.Идеята на Google е за в бъдеще картата им по подразбиране да се свързва с вашия Google Play акаунт, който например използвате когато купувате приложения на своя Android смартфон.  
Google Card ще ви предоставя виртуален разплащателен номер и по този начин ще използва директно съществуваща физически карта. Благодарение на TechCrunch вече имаме възможността да видим как трябва да изглежда приложението обслужващо Google Card.
Интересен момент в новата разплащателна услуга на Google e, че след транзакция, в приложението на картата ще можете да виждате в реално време къде е направена тя. За целта Google Card се синхронизира с данните на Google Maps.

 Със сигурност тази екстра ще се хареса на много хора и ще подобри систематизирането на разплащанията им. За момента точна дата от която Google Card ще влезне в употреба не е ясна, но по данните които имаме - това ще се случи до края на 2020 година. 

Още от Digital.bg: Google вече няма да разкрива данни за разпространението на различните версии на Android в Интернет