Google въвеждат сериозни промени в начина, по който предлагат облачно пространство за съхранение на данни на своите потребители. Всеки човек който има акаунт в Google получава безплатни 15GB, които да използва за синхронизиране на контакти, снимки и файлове от смартфоните. Това пространство се използва от Gmail, Google Drive и Google Photos.

Повечето потребители се задоволят с предоставеното място, но има по-активни профили, за които 15GB не са достатъчни. В този случай решението е преминаването към платените абонаменти на Google One, предлагащи повече облачно пространство. Според официалните данни на компанията всеки ден се ъплоудва еквивалента на 4.3 милиона гигабайта от потребителите в Gmail, Google Drive и Google Photos.

Социалната изолация дори ни прави още по-активни през последните месеци. Именно заради това Google вече обявиха, че ще спрат да предлагат неограничено пространство за съхранение в услугата Photos от 1 юни 2021г. Тази промяна ще засегне милиони потребители, които всеки ден архивират снимките от смартфоните в Google Photos.

 

 

Добре е да знаете, че това няма да се отрази на съдържанието, което сте качили в профила си преди датата 1 юни 2021г. Всички клипове и изображения след това ще бъдат ограничени до предоставените безплатни 15GB. Компанията също така публикува в своя пост информация за още една промяна, която е свързана с неактивните профили.

Google планират да започват да изтриват съдържание от акаунтите в Google Docs, Sheets, Slides, Drawings, Forms и Jamboard. За да се активира тази функционалност е необходимо да не се ловате в своя профил в продължение на 24 месеца. Успоредно с това, ако надхвърлите 15GB и не преминете към платен абонамент файловете също ще бъдат изтрити.

По този начин компанията искат да оптимизира своите центрове за данни, като предложи най-доброто на клиентите, които са активни и използват всеки ден услугите на Google. Добре е да сте информирани за тези промени, което ще ви предостави време и възможност да архивирате своята информация.

 

Още от Digital: Как да изтриете предишните си търсения с Google