Google виждат в преносимите устройства като бизнес възможност, която може дългосрочно да генерира стабилни приходи за компанията. Wear OS е операционна система разработена като алтернатива на Apple Watch, като плановете им не се ограничават единствено до софтуера.

Вече ви съобщихме, че Google купи Fitbit за $2.1 млрд., което е ясна индикация за желанието на Google да са по-влиятелен фактор сред преносимите джаджи. 

Компанията вече е провела разговори с един от най-големите производители в индустрията, Samsung относно бъдещо партньорство. Според данни на ETNews от Google вече са отправили поръчки за мобилни чипове от корейския гигант. 

Любопитното е, че не става въпрос за CPU или GPU процесори, а за съвсем различен хардуер, който представлява сензор за следене на движението на тялото. Функция, която е подходяща за смарт часовници, фитнес тракери и други подобни устройства. 

Google също така планират партнорството със Samsung да обхване и други хардуерни компоненти за бъдещите представители на бранда Pixel.

 

 

Близки до индустрията източници твърдят, че освен сензора за следене на движение се работи над Application Processor модул, който няма аналог в настоящите устройства на пазара. Детайлите обаче са оскъдни, като Samsung отказаха официално да коментират договорните отношения със своите партньори. 

Google експериментират с идеята за умни сензори в преносимите устройства от доста време, като например безконтактната технология Project Soli. Придобиването на Fitbit също ще допринесе за ускореното разработване на нови хардуерни иновации.

Компанията вече уточни, че сделката е свързана нова генерация преносими устройства, а сензорите за следене на движението са техен ключов компонент. Изборът на Samsung не е случаен, тъй като притежават най-усъвършенстваните технологии в света. 

Google вече разполагат с модифицирани чипове в своите устройства като Titan M и Pixel Visual Core за извършване на специализирани задачи от смартфоните Pixel. Няма да е изненадващо, ако Google подготвят премиерата на собствен умен часовник.

 

Oще от Digital: Samsung разработват Exynos процесори за компютри с Windows