Google DeepMind е дивизията за технологии с изкуствен интелект на компанията. Научните специалисти и инженери, които работят в нея постоянно допринасят с разнообразни проекти за подобряването на AI софтуера. Google DeepMind си партнираха с учени на University of Oxford в създаването на най-прецизната програма за четене по устните ни, Прецизността на този софтуер с изкуствен интелект достига до 46.8%. На пръв поглед това не изглежда висока цифра, но най-добрият резултат при хората е да разпознаят думите в 12.4% от случаите.

 

Програмата е базирана на невронна мрежа на Google и специална технология на учените от University of Oxford, която се казва LipNet, съобщава TheVerge. Новата усъвършенствана версия вече постигна 93.7% успеваемост на тестове, на които най-доброто регистрирано постижение на човек е 52.3%. Кодовото име на софтуера е "Watch, Listen, Attend and Spell" и е трениран в продължение на хиляди часове в гледане на предавания като новини, политически анализи, риалити шоута, пресконференции и др.

 

"Watch, Listen, Attend and Spell" e aнализирал над 5 хил. часа клипове на Newsnight, Question Time и World Today и може да разпознава над 118 хил. изречения и 17 500 уникални думи. Учените на Google DeepMind виждат бъдеще, в което този софтуер се използва в системите за сигурност и видео наблюдение, смарт асистенти като Apple Siri и Google Assistant, за транскрипция на филми и приложения за смартфоните. 

 

Вижте как Google ще подобрят работата на технологиите с изкуствен интелект