Epic Games са разработчици на популярната игра Fortnite и от месеци водят сериозна съдебна битка с Apple. В основната на техния конфликт са рестрикциите, които налага компанията, за да контролира приложенията в App Store. Документите предоставени в съдебната зала хвърлят повече светлина за практиките, с които Apple изграждат своята екосистема.

Още през миналата година създателите на Fortnite критикуваха и Google заради желанието им да получават 30% от приходите от дистрибуция на приложенията в Google Play. Именно това е причината Fortnite да се предлага в алтернативен магазин на Epic Store, който запазва цялата печалба за компанията. Съдебните спорове между Apple едва ли ще спрат скоро,

Войната на Epic Games с технологичните гигант изглежда ще придобие ново измерение, тъй като Google обвиниха компанията, че нарушава договорните споразумения. Конкретният повод за тези действия е системата за мобилни плащания, която бе представена във Fortnite.

 

 

Съдебният иск твърди, че дори след изтеглянето на играта от Google Play има милиони потребители, които продължават да използват вътрешната система на Fortnite. По този начин Epic Games умишлено и продължително заобикалят стандартните 30% такси за качване на съдържание в oнлайн мaгазина на Android, съобщава ZDNet.

Това е проблем, тъй като в този си вид Fortnite не покрива изискванията за разпространение на съдържание в Google Play. Компанията е на мнение, че или Fortnite със своята система за плащания трябва да се предлага извън официалния портал за приложения на Android или да възприеме стандартната 30% такса, както останалите разработчици.

Google искат финансови компенсации, както и да се забрани на Epic Games да приемат плащания под формата на покупки в самото приложение, както досега. Създателите на Fortnite вероятно ще обжалват, което ще постави началото на съдебна сага с още една от най-големите компании в индустрията.

 

Oще от Digital: Ще се върне ли скоро Fortnite в магазина за приложения на Apple