Google обяви, че е постигнала „квантово превъзходство“ и има квантов компютър, който може да свърши непосилни за обикновените компютри задачи. Тя казва, че нейната разработка е успяла да изчисли за 200 секунди задача, която най-мощният суперкомпютър би изчислявал 10 000 години, съобщава ScienceAlert.

 

Новината бе посрещната с голям ентусиазъм от учените по света. Според Травис Хъмбъл от Института по квантови компютри експериментът показва, че днешните квантови машини вече са способни да надминат най-добрите конвнеционални компютри. Не всички обаче са толкова доволни. IBM например смята, че въпросните 10 000 години могат да се скъсят до 2.5 дни, ако суперкомпютърът Summit бъде настроен по-ефикасно за същия експеримент.

 

 

Според Стивън Барлет от Университета на Сидни, реакцията е нормална. Той очаква, че повечето твърдения за постигнато квантово превъзходство ще бъдат посрещани със скептицизъм и доста дълъг период на дебати. От една страна учените ще продължават да намират начини да оптимизират и подобрят традиционните компютри.

 

От друга страна квантовите компютри са все още доста нова и непозната територия, така че тепърва ще се развиват. Всичко това обаче ще доведе до значително развитие на компютрите като цяло, от което ще спечелят всички.

 

Още от Digital: Нова технология ще превърне конпцепцията за квантов интернет в реалност