Google продължават да бъдат доста активни в борбата срещу зловредните приложения за Android. През последните месеци компанията въведе нови изисквания за разработчиците и задълбочи партньорството с външни експерти по сигурността. Системата App Defence Alliance използва машинно обучение, за да сканира и анализира софтуерния код на приложенията в Google Play. Ако бъде открито доказателство за съмнителна активност е възможно заглавието да бъде изтеглено от онлайн магазина.

 

Компанията също така въведе нова политика, с която да се противопостави на приложенията, които искат твърде много разрешения, за да функционират. Според официалните данни на Google е отчетен с 98% спад в броя на заглавията, които имат достъп до SMS съобщенията и гласовите обаждания в смартфоните през 2019г. В същото време останалите 2% не са съмнителни заглавия, а такива, които се нуждаят от тази информация за своята основна функционалност, съобщава Engadget.

 

Филтрите на Google са блокирали 790 хил. съмнителни приложения да бъдат качени в Google Play. Вероятно не знаете, но системата Play Protect анализира всеки ден  над 100 млрд. приложения, за да гарантира сигурността на потребителите. Съчетанието от всички тези фактори позволяват на Google да се бори успешно с многобройните заплахи, които иначе биха изложили на риск собствениците на смартфони с Android. За в бъдеще компанията ще продължи да си партнира с разработчиците, за да е още по-ефективна в този процес.

 

Oще от Digital: Как да настроим Android приложенията да се обновяват ръчно или автоматично