Вероятно всеки от нас днес е запознат с начина, по който изглежда и работи интерфейса на Android, тъй като от няколко години тя продължава да е най-популярната мобилна платформа за смартфони. Google в момента продължават да водят голяма битка в съда с Oracle, които твърдят, че компанията използва неправомерно Java в нея и на базата на нейните приходи искат финансово обезщетение в размер на $9.3 млрд. Все още не знаем как ще продължи да се развива този конфликт, но благодарение на него разбираме много интересни детайли за първите дни на Android OS.

 

Oще преди създаването на платформата през 2008г. от Google вече са обмисляли идеята да създадат операционна система с отворен код, но са прогнозирали, че този пазарен сегмент ще се доминира не от тях, а от Microsoft, съобщава PhoneArena. По това време са съществували и други платформи като Palm OS и Symbian OS, но по една или друга причина техния неуспех също допринася за популярността на Android OS. Днес тази операционна система генерира по-голяма част от доставките на смартфони в световен мащаб и с нея може донякъде да се конкурира единствено Apple.

 

В същото време Microsoft продължават да имат твърде малък пазарен дял, а другите платформи като Palm OS и Symbian OS вече не са фактор, като дори BlackBerry също започнаха да правят модели с Android OS. От Google решават. че ако не представят до няколко години собствена операционна система с отворен код те ще позволят на друга компания да стане лидер в тази пазарна ниша. Премиерата на първата версия на Android полага основите на изключително успешна история, която продължава и до ден днешен.

 

Вижте шест неща, които не e добре да правите с първия си Android смартфон