Google полагат много усилия, за да гарантират сигурността на личните данни на своите потребители. Всеки ден собствениците на смартфони и компютри споделят огромно количество информация с компанията. Независимо дали става въпрос за търсачката, имейли в Gmail, координати в Google Maps или профили в социални мрежи тези данни се използват от Google за профилиране на всеки потребител. 

След това данните се обработват от алгоритми на компанията и се използват за таргетиране на реклами и генериране на приходи от онлайн маркетинг. Сега Google отново се озоваха в центъра на скандал, който този път е свързан с информация за локацията на милиони потребители. Оказва се, че подобни данни за повече от 300 млн. потребители с група от учени. 

Въпросното проучване използва сигналите от смартфоните на хора, които живеят в почти всички държави по цял свят, които обхващат 65% от световното население. За целта се използва специализиран софтуер с изкуствен интелект, който в реално време обработва информацията. 

 

 

Системата използва местоположението от Google Maps и може да разбира, кога се движим и предприемаме дълги разходи навън. Детайлният анализ включа различни фактори, които позволява на учените да разберат когато спираме на летища, в търговски център или на друго обществено място. 

Участието на Google в проекта не е изненадващо, но проблема е, че нито един от 300-те милиона потребители не са дали изричното си съгласие да бъдат следени по този начин. Въпросното проучване се казва "Маpping Global Variation In Human Mobility" и целта му е да изследва начините, по които се движим в ежедневието си. 

Все пак не е особено приятно да разберем, че местата, които посещаваме и данните за локацията ни се споделят без съгласието ни от Google. Tова не е първият път, когато Google става обект на подобни обвинения, но е сериозна предпоставка да бъдем много внимателни, когато използваме GPS функцията на смартфоните. Завеждането на дело срещу компанията може да доведе до поредната рекордна финансова глоба за Google. 

 

Още от DIgital: Как да спрете проследяването на локацията от смартфон с Android