Камерите са едни от компонентите на смартфоните, които са обект на най-много иновации от страна на производителите през последните години. Компаниите експериментират с различни идеи като оптична стабилизация на изображенията, системи с лазерен автофокус и включването на два сензора в задната част. Google също така експериментират с използването на софтуерни алгоритми и машинно обучение, за да подобрят качеството на снимките, които правим. Компанията си партнира с учени от MIT в интересен нов проект, информира TheVerge.

 

Идеята им е заедно да създадат алгоритъм, който може да редактира и променя снимките в реално време още преди да са ги заснели, а единствено са отворили камера приложението. Въпросният софтуер сам ще коригира яркостта, наситеността на цветовете, автофокуса и може да предложи различни специални ефекти, в зависимост от ситуацията. Първоначалните тестове на Google и MIT показват, че невронните мрежи могат да се тренират до степен идентична на професионален фотограф.

 

Огромното предимство на софтуера им е, че е достатъчно ефективен, но и малък като размер да работи на смартфон без да дава бъгове или да изисква допълнителни аксесоари. Програмата не е по-голяма от една нормална снимка, но може бързо да обработва и добавя различни стилове към кадрите. Невронните мрежи могат да се обучават, което означава, че с течението на времето ще стават още по-добри и прецизни. Предстои да видим дали новите смартфони Pixel няма да са първите устройства, които се възползват от този софтуер. 

 

Вижте как нова технология с машинно обучение на Google ще намалява трафика на мобилен интернет