Смартфоните Pixel традиционно са първите устройства с новата версия на Android и използват Qualcomm Snapdragon процесори. Компанията засега се придържа към камера модулите с два сензора и разчита предимно на софтуерните оптимизации, за да отличи устройствата от конкуренцията. Следващият модел от серията ще бъде Google Pixel 6, който очакваме на по-късен етап от годината.

Анализаторите са убедени, че ни очакват сериозни подобрения по отношение на камерите. Google също така искат да използват собствен процесор в новото поколение на смартфоните. Хардуерната дивизия от дълго време работи над архитектура с кодовото име "Whitechappel", която най-накрая ще бъде използвана в реален продукт.

Разработката на процесора се координира с експерти на System-Large Scale Integration (SLSI) дивизията на Samsung. Можем да очакваме сходства с конфигурацията на последните Samsung Exynos процесори на смартфоните Galaxy.

Желанието на Google да използват модифициран чип за Pixel серията не е изненадващо и ще им осигури по-голям контрол над софтуера и хардуера.

 

 

Тазгодишната версия на смартфоните Pixel се разработват с кодовите имена "Raven" и "Oriole", и са част от платформата "Slider", съобщава GizChina. Любопитното е, че Google ще я използват и в бъдещите модели с Chrome OS. По този начин компанията ще опита да приложи същата стратегия заложена в Apple M1 процесора.

Използването на собствен процесор означава още, че Google няма да си партнират с Qualcomm в доставката на хардуер за Google Pixel 6. Почти сигурно компанията ще заложи на архитектура, която използва ARM Cortex CPU и Mali GPU модули. 

Техническите спецификации не са известни, но предстоящата Google I/O конференция с разработчиците, която е насрочена за 18-20 май.

 

Още от Digital: Премиерата на Google Pixel 5a ще е на 11 юни