Google са регистрирали на свое име патент за нова система, която използва камери и специален софтуер, с който следи движението на очите, за да идентифицира потребителите. Компанията е разработила сложна мрежа от алгоритми с изкуствен интелект, които могат да разграничават отделните изражения на лицето. Системата съпоставя снимка как изглежда погледа на човек преди да види определен кадъра и неговата реакция, след като го е направил.

 

Базата данни използвa AI софтуер, за да определи смисъла на съответното изражение и сравнявайки го с нормалната визия на човека да прецени каква реакция можe да носи. По този начин технологията ще е в състояние да направи разлика между нормалното лицево изражение на даден човек и начина, по който се погледа му при определена емоция, предаде AndroidHeadlines. Системата наподобява методите за обучение на персоналния асистент Google Assistant.

 

 

Основното приложение на технологията ще e в джаджи с виртуална реалност. Въпреки това може да намери място в нова генерация усъвършенствани биометрични системи за смартфони и лаптопи. Google искат да са доминиращия фактор в разработването на AI софтуер, който безпогрешно разпознава потребителите и сегашния патент е само поредната важна стъпка за постигането на тази цел. Подобни функции вероятно първо ще намерят място в бъдещите версии на Android 

 

 

Oще от Digital: Пет изненадващи начини, по които Google подобрява онлайн сигурността