Собствениците на смартфони разполагат с многобройни възможности за избор на мобилни приложения, които могат да добавят ефекти към снимките, както и да разпознават околни лица и обекти. Най-популярните сред тях са Google Lens и Snapchat, но водещите мобилни платформи предлагат още много подобни предложения на други разработчици. Eкип от специалисти на Google работят над уникален алгоритъм с изкуствен интелект, който е по-добър в разпознаване на обекти от софтуера, който използваме.

 

Експериментите показват, че програмата достига рекордни стойности за скорост и прецизност. Кодовото име на системата, над която работят Google е MnasNet и използва автоматизиран процес за извършване на огромен брой изчисления в секунда. Всички тестове се провеждат на смартфон Google Pixel и резултатите загатват за голям потенциал. Инженерите засега ограничават функционалността на софтуера единствено до лица и обекти в снимки, но вярват, че може да намери и други приложения, предаде VentureBeat.

 

 

Сравненията с най-добрите платформи за тази цел показват, че MnasNet демонстрира между 1.4 и 2.5 пъти по-висока скорост. В същото време, обаче разходите за поддръжка на системата са 35 пъти по-малки, в сравнение с конкурентните предложения. Google ще продължат да инвестират в този проект и се очаква да предоставят софтуерни инструменти за разработчиците, с които да ги стимулират да създават приложения с подобна функционалност. 

 

Още от Digital: Google тестват изкуствен интелект, който може да картографира човешкия мозък