Ако в миналото търговията се извършвала с кораби и мореплавателите носели с месеци подправки и скъпоценни платове от другия край на земното кълбо, то днес търговията вече е на един клик разстояние от нас. 
Всеки човек с базови компютърни познания може да купува и продава онлайн всяко нешо за което се досетите.  В световен мащаб има хиляди локални платформи за покупки и продажби, а има и няколко глобални, които държат основният пазарен сегмент при онлайн търговията
Когато става дума за потребители с онлайн магазини, които продават стоките си, един от тези гиганти е появилият се преди около две години Google Shopping. През него минават милиони продукти, а парите в които се оценяват те са с безброй нули.
Обикновено комерсиалните продажби в платформата се таксуваха като реклама и до този момент бяха платени. Това обаче остава в миналото и сега потребителите ще имат доста по-голяма свобода на действие.

 

 

Благодарение на нововъведението в Google Shopping, всички стари, а и всички новорегистрираните ползватели на услугата ще могат да безплатно да предлагат своите продукти за продажба в платформата на Google
Тук сигурно се питате "Добре де, а как Google ще печели от нас?". Не се притеснявате - не всичко е безплатно. Google ще работят на принципа, който ни е познат от много популярни игри за Android смартфони, които си теглим от Google Play
Там те са в раздел "Безплатни", но реално ако искаме да използваме всички яки екстри в тях, ще трябва да си плащаме за всяка една от тях. По същия начин ще е и в Google Shopping. Публикувате обявите си безплатно, но ако да речем искате те да излизат на челна позиция в категорията си - за услугата ще трябва да заплатите допълнително на Google.

 


В интервю за Theverge, маркетинг директорът на Google Бил Реди (Bill Ready) споделя, че преминаването към безплатна работа на Google Shopping не е спонтанно решение, сложен процес, решението за който е взимано поетапно. 
Като за взимането на финалното решение до голяма степен е допринесла именно задълбочаващата се пандемия от COVID-19, заради която милиони хора по целия свят стоят затворени в къщи и все повече търгуват онлайн. 
Към настоящия момент Google Shopping е все още платена функция на Google. От 27 Април тя ще стане безплатна първоначално за САЩ, а през следващите няколко месеца ще обхване и останалата част от земното кълбо.  
Новите потребители ще могат да се използват от всички функционалност на Google Shopping посредством Google Merchant Center. В същото време за по-добра разплащателна способност, платформата работи в тясно сътрудничество с PayPal
 

Още от Digital.bg: Kак да използваме смартфон с Android или iOS като уеб камерa