Google се присъединиха към проект на Janelia Research Campus, който е насочен към още по-задълбоченото изследване на човешкия мозък. Технологиите на компaнията са допринесли за създаването на уникална интерактивна карта на най-сложния орган в тялото. Всъщност това е най-детайлният 3D модел на връзките между отделните невронни в мозъка, която сме виждали досега. Графиката обхваща 20 милиона синапса, свързващи 25 хил. неврона.

 

За да успеят да постигнат този ефект учените използват усъвършенстваните технологии на Google. По този начин успяват да картографират и създадат виртуално копие на специфичните връзки между невроните в мозъка. Екипът използва ултратънки разрези с големина от едва 20 микрона, които наслагва и така създава цялостният модел. Това става с помощта на снопове от електрони, които се сканират и изследват от електронен микроскоп, съобщава TheVerge.

 

 

Трябва да отбележим, че 3D картата е направена на специално избран вид муха. Дори и насекомо от този тип има повече от 100 хил. неврона. Графиката на Google обхваща само 1/4 от тях и демонстрира нагледно възможностите на технологията им. Реализирането на тази идея върху човек е много по-сложен процес, тъй като мозъка ни е изключително сложен и има мрежа от над 86 млрд. неврона. Това не само затруднява целия процес, но изисква много повече време и усилия за осъществяване.

 

 

Още от Digital: Човешкият мозък ще се свързва директно към Интернет до десетилетия, според учени