Huawei продължават да бъдат най-силно засегнати от търговските санкции на американското правителство. Китайският производител е oграничен да не прави бизнес с американски компании, което влияе на нормалните доставки на хардуер. Успоредно с това Huawei не могат да представят нови смартфони, които работят с Google Mobile Services (GMS), което е доста сериозен проблем. Липсата на достъп до приложения като Gmail, Google Drive, YouTube, Chrome и др. биха отказали доста потребители да си купят устройство на Huawei.

 

Google потвърдиха, че продължават дa работят с Huawei въпреки търговските ограничения. Сътрудничеството им е свързано със смартфоните представени преди 16 май 2019г., които получават редовни софтуерни ъпдейти на компанията. Google увериха, че ще актуализират устройствата, както досега стига американското правителство да не наложи нови забрани. Все пак е важно да отбележим, че е необходима Play Protect сертификация за достъп до ключовите им приложения и Google Play, съобщава AndroidCommunity.

 

Новите смартфони на Huawei не преминават през стандартните тестове и не могат да бъдат сертифицирани. На практика това означава, че Google може да ъпдейтва единствено по-старите модели представени преди 16 май 2019г. Ако правителството на Доналд Тръмп не премахне ембаргото над Huawei е вероятно ситуацията да се запази същата в следващите месеци. Неслучайно китайската компания вече работи над собствена алтернатива на приложенията на Google с името Huawei Mobile Services (HMS).

 

Още от Digital: Huawei биха използвали услугите на Google, ако САЩ прекратят търговските санкции