Търсенето в интернет е изключително лесна задача благодарение на Google, която всеки ден обработва милиарди заявки на потребители от цял свят. Едва ли има по-бърз начин да откриете информация,  линк към полезна връзка, снимка или мултимедия, ако не проверите първо в Google Search.

Технологиите на компанията еволюира значително през последните две десетилетия, което е причината Google да бъде толкова важна част от живота ни. Google не се ограничават единствено до търсенето, а са изградили внушителна екосистема от приложения и услуги.

Google Maps, Gmail, YouTube, Chrome, Google Drive и Android са само примери за най-добрите софтуерни решения, които предлага компания. Интеграцията на данните между тях едновременно улеснява работата на потребителите, но също така позволява на Google да знаят повече за всеки от нас.

Господстващата позиция на Google не е свързана само с търсенето, но също с дистрибуцията на приложения в Google Play. но също така обхваща и онлайн рекламата.

 

 

Продължително разследване на антитръстовите органи в САЩ също стигат до това заключение и формулираха мотивите си в доклад от 450 страници. Данните анализират интервюта, публични обсъждания и 1.3 млн. вътрешни документи свързани с дейността на Google.

Oсновното заключение на регулаторите е, че търсачката на компанията обработва 94% от всички заявки в интернет за смартфони и около 81% от десктоп търсенията. Google умишлено злоупотребяват със своята господстваща позиция при онлайн търсенето и принуждава вертикалните уеб сайтове да предоставят достъп до ценни данни.

Тези мерки не само влияят на конкуренцията, но нарушават свободата на потребителите и позволят Google да разшири влиянието си и в странични пазари, където предлага други продукти различни от Google Search.

 

Още от Digital: 6 полезни трика в търсачката на Google, когато не знаете какво точно търсите